ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM
(ok.5 porcji)
– 2 pojedyncze piersi z kurczaka
– 4 pomidory
– 3 papryczki chilli
– 3 – 5 cm korzenia imbiru
– 1 l bulionu warzywnego
– 1/2 limonki
– 2 łyżki jasnego sosu sojowego
– 400 ml mleczka kokosowego
– 2 cebulki dymki
– 2,5 łyżki oleju sezamowego (ewentualnie można pominąć)
– makaron ryżowy
– sól i pieprz
Pomidory zalewam wrzącą wodą i odstawiam. W czasie kiedy się parzą siekam drobno dymkę i chilli, a w dużym garnku podgrzewam bulion. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam na nim cebulkę i chilli z pestkami. Obieram imbir i wyciskam przez praskę do czosnku na patelnię. Po krótkim podsmażeniu wrzucam zawartość patelni do bulionu. Pomidory obieram ze skórki i kroję na ćwiartki. Następnie kroję w kostkę i dodaję do wywaru. Kurczaka kroję w kosteczkę i podsmażam z dodatkiem soli i pieprzu. Po usmażeniu dodaję do zupy i dodaję charakteru wciskając sok z limonki oraz mleko kokosowe z sosem sojowym.
Gotuję na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut. Na 3 minuty przed podaniem zalewam wrzątkiem makaron ryżowy. Dodaję odrobinę soli i po upływie 3 minut odcedzam.
Zupę podaję z garścią makaronu i posiekanym szczypiorkiem.
chilli, domowy przepisnik, makaron ryżowy, mleko kokosowe, zupa, zupa tajska, zupa tajska z kurczakiem
Dodaj komentarz