Danie główne,Zupy

Zupa tajska z kurczakiem

25 Sie , 2017   Galeria

ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM

(ok.5 porcji)

– 2 pojedyncze piersi z kurczaka

– 4 pomidory

– 3 papryczki chilli

– 3 – 5 cm korzenia imbiru

– 1 l bulionu warzywnego

– 1/2 limonki

– 2 łyżki jasnego sosu sojowego

– 400 ml mleczka kokosowego

– 2 cebulki dymki

– 2,5 łyżki oleju sezamowego (ewentualnie można pominąć)

– makaron ryżowy

– sól i pieprz

 

Pomidory zalewam wrzącą wodą i odstawiam. W czasie kiedy się parzą siekam drobno dymkę i chilli, a w dużym garnku podgrzewam bulion. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam na nim cebulkę i chilli z pestkami. Obieram imbir i wyciskam przez praskę do czosnku na patelnię. Po krótkim podsmażeniu wrzucam zawartość patelni do bulionu. Pomidory obieram ze skórki i kroję na ćwiartki. Następnie kroję w kostkę i dodaję do wywaru. Kurczaka kroję w kosteczkę i podsmażam z dodatkiem soli i pieprzu. Po usmażeniu dodaję do zupy i dodaję charakteru wciskając sok z limonki oraz mleko kokosowe z sosem sojowym.

Gotuję na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut. Na 3 minuty przed podaniem zalewam wrzątkiem makaron ryżowy. Dodaję odrobinę soli i po upływie 3 minut odcedzam.

Zupę podaję z garścią makaronu i posiekanym szczypiorkiem.

, , , , , ,


Dodaj komentarz