ZIELONE ZAWIJAŃCE
Naleśniki:
1 jajko
1 szklanka mleka
100 – 150 g mąki pszennej
2 garści szpinaku (liście)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Szpinak z czosnkiem blenduję. Dodaję mąkę, mleko, jajko. Mieszam na gładką konsystencję. Gdy ciasto będzie miało odpowiednią strukturę – smażę naleśniki. (Gdy za płynne, to dosypuję mąkę, gdy za gęste to dolewam mleko)
FARSZ:
250 g mięsa mielonego
1/2 woreczka ugotowanego ryżu
mieszanka warzyw chińskich
sos słodko – kwaśny
cebula
Mięso smażę na oleju, dodaję cebulę. Po chwili dosypuję warzywa i całość razem podsmażam. Doprawiam solą, pierzem, papryką słodką lub ostrą, przyprawą do kebaba. Po chwili dodaję sosu słodko-kwaśnego, tak aby farsz się połączył.
Na naleśniki nakładam farsz, zwijam. Podaję z sosem czosnkowym.
domowy przepisnik, mięso mielone, nalesniki, ryz, szpinak, warzywa, zielone zawijance
Dodaj komentarz