Danie główne

Zapiekanka z kurczakiem i serem pleśniowym

19 sierpnia , 2014   Galeria

Zapiekanki są szybką alternatywą na pożywny obiad.
Kwestia doboru składników, ułożenia warstw a następnie zapieczenia w piekarniku i obiad gotowy.
Przepis na tę zapiekankę jest w całości moim pomysłem, czysty przypadek doboru składników, interpretacja po bandzie 😉
Wyszło smaczne, a ser pleśniowy idealnie tutaj pasuje. Zdecydowanie polecam! 🙂

Oczywiście zapiekankę można urozmaicić np. cukinią, bakłażanem, kalafiorem, brukselką, pomidorami.. dodając paprykę w proszku, kiełbaskę, boczek.. co tylko chcesz 🙂

ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM
500g fileta z kurczaka
2 – 3 ziemniaki
250 g świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
mały brokuł
ok 2 łyżek masła
garść fasolki szparagowej
papryka czerwona
sól, pieprz
przyprawa do gyrosa
100 g sera żółtego, startego
100 g sera pleśniowego, rokpol

Ziemniaki pokrojone w plastry gotuję na półtwardo w osolonej wodzie.
Fasolkę i różyczki brokuła również gotuję na półtwardo (fasolka potrzebuje więcej czasu, do 10 min; brokuł wystarczy wrzucić na ok 3 -4 min do wrzątku). Paprykę kroję w plasterki.
Fileta z kurczaka kroję na kawałki, krótko podsmażam z przyprawą do gyrosa, nie żałuję jej ilości.
Osobno krótko podsmażam szpinak z drobno pokrojonym czosnkiem, na maśle.
Blachę żaroodporną (31 x 19 cm) smaruję oliwą i wykładam ją składnikami, warstwowo.
Na dno plastry ziemniaków, które posypuję tymiankiem. Na to wykładam paprykę, połowę brokułów, połowę kurczaka, szpinak, posypuję startym żółtym serem, wykładam fasolkę szparagową, resztę kurczaka i brokułów. Układam na samą górę kawałki sera pleśniowego.
Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez ok 30 – 40 min.

, , , , , , , , , ,


Dodaj komentarz