Danie główne

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i fetą

15 Lip , 2015   Galeria

Bardzo sycące, pełne witamin i żelaza, smaczne danie.
Uwielbiam naleśniki w każdej formie, a te zdecydowanie podbijają poprzeczkę. Są przepyszne! 🙂

ZAPIEKANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

Naleśniki około 15 sztuk:
1 l mleka
400 – 500 g mąki pszennej
4 jajka

Farsz:
400 g szpinaku w liściach
4 – 5 ząbków czosnku
100 g masła
opakowanie fety (około 200 – 250 g)
500 g twarogu (ja dałam półtłusty)
kubek śmietany 18 %, około 180 g
1 / 2 szklanki mleka
sól
pieprz

Najpierw robię naleśniki:
mąkę miksuję z mlekiem i żółtkami. Białka ubijam osobno na pianę, którą dodaję do ciasta, delikatnie mieszając łopatką. Odstawiam na chwilkę.
Patelnię smaruję olejem i smażę cienkie naleśniki.

Farsz:
Szpinak płuczę. Masło roztapiam w garnku, do którego dodaję pokrojony drobno czosnek, po chwili dodaję szpinak. Przyprawiam odrobiną soli i większą ilością pieprzu. Gdy już straci swoją objętość, całość siekam grubo nożem.
Fetę rozgniatam widelcem, dodaję twaróg – całość mieszam. Dodaję szpinak i całość mieszam do połączenia.

Naleśniki smaruję farszem i zwijam w rulony. Układam w natłuszczonej formie żaroodpornej.
Zalewam śmietaną wymieszaną z mlekiem i przyprawioną solą i pieprzem, dodałam również odrobinę kawałków sera żółtego.
Całość wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 C przez około 20 – 30 min, by całość się podgrzała a śmietana ścięła i zarumieniła.

Idealne na ciepło i na zimno.

 

 

, , , , , , , , ,


Dodaj komentarz