Ciasta,Desery,Torty

Wieża croquembouche

31 Gru , 2017   Galeria

WIEŻA CROQUEMBOUCHE

Ciasto:

1/2 l mleka

200 g masła

450g mąki pszennej tortowej

8 dużych jajek

szczypta soli

Mleko gotuję razem z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsypuję mąkę i bardzo energicznie mieszam sztywną łopatką, parzę ciasto przez minutę.

Zaparzone ciasto studzę i miksuję wbijając po jednym jajku.

Blachę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego (użyłam zwykłych woreczków śniadaniowych). Wyciskam ptysie na blachę o średnicy mniej więcej 2 cm.

Piekę z termoobiegiem około 10 – 15 minut w 200 C.

Krem:

400 ml mleka

5 żółtek

1 opakowanie cukru wanilinowego

180 g cukru

pomarańcza

40 g mąki pszennej tortowej

20 g mąki ziemniaczanej

łyżka masła

Gotuję mleko na krem. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaję sok i skórkę z pomarańczy a także obie mąki. Porcjami wlewam mleko. Przekładam do garnka i gotuję do zgęstnienia. Następnie miksuję z masłem.

Dodatkowo:

200 g cukru

polewa z czekolady gorzkiej

 

Na sam koniec możesz krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać ptysie, ja natomiast ptysie przekroiłam na pół i do środka nakładałam łyżeczką krem.

Aby zrobić ozdobne nitki z cukru, musisz owy cukier zagotować z 80 ml wody, następnie ogrzewać, aż zmieni kolor na lekko brązowy, bursztynowy.

Ptysie układaj jeden na drugi po wcześniejszym namoczeniu w karmelu lub czekoladzie i układaj w wieżyczkę. Następnie karmel z garnka wyciągaj widelcem, będą się tworzyć takie cieniutki nitki.

Całość ozdób czekoladą i cukrem pudrem 🙂

P.S. Przepis znaleziony w jednej z kolorowych gazet.

, , ,


Dodaj komentarz