Ciasta,Torty

Tort kakaowy

29 Cze , 2017   Galeria

TORT KAKAOWY NA DZIEŃ OJCA

 

Biszkopt kakaowy:

1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

6 jajek

3/4 szklanki cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki kakao

Białka ubijam z połową cukru, dodaję żółtka z resztą cukru. Ubijam cały czas, dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Formę (36x24cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam na nie ciasto. Piekę w 180 C przez 30 minut, do suchego patyczka. Studzę.

 

Masa czekoladowa:

400ml kremówki

tabliczka czekolady migdałowej

2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalewam jedną łyżką gorącej wody i mieszam, aż do rozpuszczenia się grudek. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Kremówkę ubijam na bardzo sztywno, po czym dodaję żelatynę i czekoladę, mieszam do połączenia się składników.

 

Bita śmietana:

400ml kremówki

1 opakowanie śmietan-fixu

4 łyżyki wiórków kokosu

1 łyżka cukru pudru

Kremówkę ubijam na sztywno dodając śmietan-fix i cukier puder a na samym końcu kokos.

 

Wykończenie:

Biszkopt przekrawam wzdłuż na dwa blaty. Jeden daję na dno brytfanny, smaruję go powidłami śliwkowymi, następnie wykładam masę czekoladową. Rozprowadzam równomiernie. Na masę daję drugi biszkopt a na niego wykładam masę śmietanową z kokosem. Całość posypuję kuleczkami zbożowymi pokrytymi czekoladą i ozdabiam.

Cały tort dobrze schłodzić.

, , , , , , , ,


Dodaj komentarz