Desery

Tiramisu bez jajek

7 Paź , 2018   Galeria

Tiramisu, z włoskiego tłumaczy się na „ocknąć się”, „przebudzić się” lub „popraw mi humor”.

Deser ten składa się z biszkoptu nasączonego mocną kawą espresso, przełożonego warstwą kremu z sera mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. W Polsce popularna jest odmiana z biszkoptami nasączonymi dodatkowo likierem Amaretto. Bardzo często robi się również wersję bez jaj.

Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony, zwykle do kawy espresso. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie – zwłaszcza w upalne dni.

 

TIRAMISU

200g podłużnych biszkoptów

400g śmietany kremówki (30 lub 36%)

250g serka mascarpone

ok. 3/4 szkl. cukru

podwójne espresso lub bardzo mocna kawa rozpuszczalna

łyżka likieru amaretto (ja pominęłam)

gorzkie ciemne kakao

Śmietanę kremówkę bardzo mocno schładzam.

Zaparzam kawę i odstawiam do ostygnięcia.

Kremówkę ubijam z cukrem na bardzo sztywną masę. Dodaję serek mascarpone i delikatnie mieszam, nie miksuję.

Biszkopty namaczam w kawie i układam na dnie naczynia ( I I I I I )

Następnie nakładam warstwę kremu, trochę więcej jak połowa i równomiernie rozprowadzam na całości. Posypuję gorzkim kakaem.

Układam kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie, jak wcześniej były równolegle ( I I I I ) tak druga warstwa w przeciwnym kierunku ( ######## ). Nakładam resztę kremu i ponownie posypuję kakaem.

Daję do lodówki, najlepiej na całą noc, by się dobrze schłodziło. Letnie tiramisu tak dobrze nie smakuje, więc mimo wszystko warto przeczekać tę noc 😀

, , , , , , ,


Dodaj komentarz