Ciasta

Tarta z budyniem waniliowym i mango

21 maja , 2018   Galeria

TARTA Z BUDYNIEM WANILIOWYM I MANGO

Ciasto kruche:

300 g mąki pszennej tortowej

200 g zimnego masła

100 g cukru pudru

2 żółtka

Mąkę przesiewam, dodaję masło i cukier. Siekam nożem tak długo, aż masło będzie w kawałeczkach. Następnie dodaję żółtka i całość szybko zagniatam w zwarte ciasto. Ważne, by nie zagniatać ciasta długo. Im krócej tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuję wielkościowo troszkę większą od formy. Wykładam formę, gdyby coś się pokruszyło to ciasto kruche jest tak fajne, że zawsze możemy je posklejać  ?

Ciasto nakłuwam widelcem, przykrywam folią aluminiową a na to wysypuję coś ciężkiego, np. fasolę, groch lub kaszę (by ciasto nie urosło a miało fajny równy kształt). Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 C, góra dół na 15 – 20 min, po tym czasie ściągam folię z fasolą i piekę kolejne 5 – 10 min.

DODATKOWO:

2 budynie waniliowe

1 litr mleka

cukier wanilinowy

tabliczka białej czekolady

dojrzałe mango

 

Mango obieram, kroję na kawałki i blenduję na gładką masę.

Mleko podgrzewam i dodaję białą czekoladę, roztapiam ją w ciepłym mleku. Gdy się zagotuje – dolewam rozrobiony budyń. Gotuję.

Na upieczone ciasto wylewam budyń, gdy lekko wystygnie wykładam na wierzch mango.

Dobre podane w temperaturze letniej, ale najlepsze dobrze schłodzone! 🙂

, , ,


Dodaj komentarz