Danie główne

Tarta lotaryńska

8 Lip , 2016   Galeria

Tarta lotaryńska jest daniem pochodzącym z Lotaryngii, północno – wschodniej części Francji.

Głównymi składnikami jest ciasto, masa jajeczna i boczek. Z czasem i z kwestą upodobań – jest modyfikowana 🙂 Razem z Monią robiąc tartę, dodałyśmy czerwoną paprykę i pieczarki 🙂 ale teraz również wiemy, że cebula będzie również idealnym dodatkiem!

Przepis zaczerpnięty z książki: „Pokaż się z dobrej kuchni Kuchnia Świata Kulinarna podróż dookoła świata” Autor: Jolanta Bąk, Wydawnictwo: dragon

 

TARTA LOTARYŃSKA (QUICHE LORRAINE)

średnica formy 32 – 36 cm

Składniki ciasta:

2 szklanki mąki pszennej

100 g zimnego masła

3 łyżki zimnej margaryny

1/2 szklanki bardzo zimnej wody

1 jajo

szczypta cukru

1 łyżeczka soli

Do mąki dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło i margarynę. Szybko zagniatam. Osobno mieszam wodę z jajkiem, solą i cukrem. Całość dodaję do ciasta i zagniatam na gładką masę. Owijam w folię spożywczą, wkładam do lodówki na min.2 godziny. Piekarnik nagrzewam do 180C. Formę do tarty smaruję masłem i wyklejam ciastem, brzegi też. Nakłuwam widelcem, by ciasto nie napuchło podczas pieczenia. Piekę około 20 minut, by ciasto się lekko zarumieniło i odchodziło od brzegów. Wyciągam z pieca i studzę a w międzyczasie robię farsz. Farsz: około 250 g pieczarek, obranych około 3 – 4 plastry sera żółtego około 8 plastrów szynki z kurczaka (można dać boczek) 3 jaja 330 ml śmietany kwaśnej, 18% szczypta soli odrobina pieprzu Szynkę kroję na drobniejsze kawałki. Pieczarki kroję na drobne plastry i podsmażam na oliwie, dodaję pokrojoną w paseczki paprykę. Po podsmażeniu odsączam całość na papierowym ręczniku. Wykładam farsz na tarcie, dodaję ser i szynkę. Całość polewam masą jajeczną, czyli jajkami wymieszanymi ze śmietaną i przyprawami. Posypuję paroma kawałkami szynki i szczyptą oregano. Zapiekam całość około 40 – 45 minut, by ciasto doszło do siebie, masa jajeczna się ścięła a wierzch zrumienił. Idealne na ciepło. Pamiętaj, że każdy piekarnik jest inny i wymaga indywidualnego czasu pieczenia i temperatury 😉 P.S. Dzięki Monia za dodatkową parę rąk w kuchni 🙂 Z Tobą zawsze smakuje lepiej 🙂

Co jeszcze na obiad?

* Zapiekanka w sosie brokułowo – szpinakowym

* Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i fetą

, , , , , , ,


Dodaj komentarz