Danie główne

Świderek ze szpinakiem

19 grudnia , 2015   Galeria

Czasem warto pokombinować ze składnikami, które się ma przypadkowo pod ręką – może wyjść całkiem niezłe danie i to niezamierzone 😉
Szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne i sycące.
Zagości na moim stole zdecydowanie częściej 😉

ŚWIDEREK ZE SZPINAKIEM

około 400 – 500 g makaronu świderek
2 podwójne filety z piersi kurczaka
przyprawa gyros
około 250 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
czosnek (u mnie przyprawa)
kucharek
olej i masło (do smażenia)
220 ml śmietany kremówki (30%)
Nastawiam wodę na makaron, odrobinę posoloną i gotuję świderki według opleceń na opakowaniu a w między czasie biorę się za sos.
Zaczynam od roztopienia na gorącej patelni masła.
Następnie dokładam szpinak i chwilkę podsmażam, aż puści wodę.
Doprawiam kucharkiem i czosnkiem.
Chwilę smażę do połączenia smaków i przekładam do miski.
Mięso opłukane i oczyszczone z żyłek kroję w cienkie paski i smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Gdy mięso zetnie się z każdej strony a woda z mięsa odparuje – doprawiam przyprawą gyros.
Po chwili stopniowo małymi porcjami wlewam kremówkę, by się nie ścięła.
Do mięsa dodaję szpinak i całość mieszam, ewentualnie doprawiam do smaku solą i pieprzem.

, , , , , , ,


Dodaj komentarz