Ciasta

Sernik na zimno z galaretką

29 wrz. , 2015   Galeria

Jest to ciasto bardzo wdzięczne 🙂 nie trzeba używać piekarnika.
Jest wiele jego odmian : robiony ze śmietany, jogurtu, serków homogenizowanych …
Postanowiłam zrobić z serków 🙂

SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ

blacha : 36 x 23 cm

serek homogenizowany waniliowy –  3 x 400 g
śmietana kremówka – 250 g
4 łyżki żelatyny
ok. 150 ml wody
galaretki:
truskawkowa
agrestowa
jagodowa
arbuzowa
cytrynowa

Galaretki najlepiej rozpuścić wieczorem, dzień przed robieniem ciasta. Jeżeli nie masz czasu, ostudzone galaretki włóż do zamrażarki, aż stężeją – zaoszczędzisz czasu.

Galaretki rozpuszczam w mniejszej ilości wody, niż jest podane na opakowaniu, mniej więcej w 200 – 250 ml wrzątku.
Blachę wykładam folią spożywczą.
Serki mieszam mikserem, dodaję kremówkę – mieszam.
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Studzę.
Ostudzoną żelatynę dodaję do masy serowej.
Galaretki kroję w kostkę, wysypuję na dno i wkładam ciasto do lodówki na co najmniej 3 -4 godziny.

P.S. Galaretki można również wymieszać z masą, będą bardziej zjawiskowe 🙂

, , ,


Dodaj komentarz