Ciasta

Placek z jabłkiem i mango w waniliowej polewie

3 maja , 2017   Galeria

Na urodziny dostałam książkę z wypiekami siostry Anastazji. Zainspirowało mnie jedno z ciast, które miało w sobie gruszki, ja ich nie miałam więc wykorzystałam mango i jabłuszko 🙂 ciasto wyszło bardzo dobre, idealne do kawki czy herbatki 😉

Osobiście dodałabym czegoś kwaśnego, żeby złamać słodycz całości, mimo wszystko polecam 😉

PLACEK Z JABŁKIEM I MANGO W WANILIOWEJ POLEWIE

Ciasto kruche:

30 dag mąki pszennej tortowej

15 dag masła (powinno być schłodzone, ale ja dałam w temp. pokojowej, przez co ciasto wyszło bardzo puszyste)

15 dag cukru pudru

4 żółtka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany kwaśnej

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Jako, że ja dałam miękkie ciasto, to wymieszałam je łyżką i dałam ciasto do lodówki, by troszkę stwardniało. Gdy dodacie zimne masło to je posiekajcie z wszystkimi składnikami i następnie trzeba je zagnieść na jednolitą masę.

Polewa waniliowa:

3/4 szklanki mleka

3/4 szklanki kremówki (200g)

10 dag płatków migdałowych

2 budynie waniliowe

2 łyżki cukru pudru

W mleku roztrzepać jaja i budyń. Kremówkę osobno ubić z cukrem pudrem a następnie już ubitą połączyć z mlekiem. Na sam koniec dodać połowę płatków migdałowych i ponownie całość delikatnie wymieszać.

Dodatkowo:

3-4 łyżki bułki tartej

250 g mango w puszce (oczywiście mile widziane świeże owoce 😉 )

1 duże jabłko

 

Na tortownicę o średnicy 30 cm wykładam ciasto kruche, które posypuję bułką tartą a następnie wykładam owoce pokrojone w kostkę, Wierzch zalewam polewą waniliową i posypują pozostałą częścią płatków migdałowych.

Piekę w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 1 godzinę, max. 1.15 …

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą 🙂

, , , , ,


Dodaj komentarz