CIASTO PIERNIKOWE
2 jajka
1/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki piwa ciemnego karmelowego
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika
MASA SEROWA
0,5 kilograma sera twarogowego śmietankowego
0,5 szklanki cukru
1 budyń waniliowy (proszek)
2 jajka
3/4 szklanki śmietanki 30 %
Sposób przygotowania
Ciasto: W jednej misce mieszam mąkę, cukier, kakao, sodę oraz przyprawę do piernika. W drugiej misce jajka, miód, olej, piwo oraz powidła. Następnie wymieszane składniki suche dodaję do składników mokrych i dokładnie razem łączę ze sobą.
Masa serowa: Ser mieszam z cukrem, proszkiem budyniowym i żółtkami. Białka ubijam na pianę. Śmietankę ubijam na sztywno. Ubite białka i śmietankę dodaję do masy serowej i najlepiej drewnianą łyżką dobrze wszystko razem wymieszać.
Formę keksową wykładam papierem do pieczenia.
Ciasto piernikowe dzielę na 3 części a masę serową na dwie części. Do formy wlewam najpierw jedną część ciasta piernikowego, na to delikatnie jedną część masy serowej, na to znowu ciasto piernikowe, masa serowa i na wierzchu ciasto piernikowe. Łyżką po wierzchu robię mazaje. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 1 godz. w 160 – 180 st C lub do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu studzę.
kremówka, pernik z serem, piernik, powidła sliwkowe, ser
Dodaj komentarz