Boże Narodzenie,Ciasta

Piernik z serem

27 gru , 2016   Galeria

CIASTO PIERNIKOWE

2 jajka

1/4 szklanki cukru

2 łyżki miodu

0,5 szklanki oleju

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki piwa ciemnego karmelowego

2 łyżki powideł śliwkowych

2 łyżki ciemnego kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 opakowanie przyprawy do piernika

MASA SEROWA

0,5 kilograma sera twarogowego śmietankowego

0,5 szklanki cukru

1 budyń waniliowy (proszek)

2 jajka

3/4 szklanki śmietanki 30 %

Sposób przygotowania

Ciasto: W jednej misce mieszam mąkę, cukier, kakao, sodę oraz przyprawę do piernika. W drugiej misce jajka, miód, olej, piwo oraz powidła. Następnie wymieszane składniki suche dodaję do składników mokrych i dokładnie razem łączę ze sobą.

Masa serowa: Ser mieszam z cukrem, proszkiem budyniowym i żółtkami. Białka ubijam na pianę. Śmietankę ubijam na sztywno. Ubite białka i śmietankę dodaję do masy serowej i najlepiej drewnianą łyżką dobrze wszystko razem wymieszać.

Formę keksową wykładam papierem do pieczenia.

Ciasto piernikowe dzielę na 3 części a masę serową na dwie części. Do formy wlewam najpierw jedną część ciasta piernikowego, na to delikatnie jedną część masy serowej, na to znowu ciasto piernikowe, masa serowa i na wierzchu ciasto piernikowe. Łyżką po wierzchu robię mazaje. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 1 godz. w 160 – 180 st C lub do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu studzę.

, , , ,


Dodaj komentarz