Ciasta

Murzynek z czekoladową finezją

28 Lut , 2017   Galeria

Kto z Was nie zna tego ciasta? Czekoladowa rozkosz 🙂

W dzieciństwie bardzo często gościło u mnie w domu, przeważnie z dodatkiem sera 🙂

Jako, że odbył się Turniej Piłki Nożnej Halowej im. ks. Prałata Engelberta Ramoli w Tychach, z tej okazji piekłam na mały poczęstunek właśnie murzynka 🙂

Ciasto szybkie, smaczne i czekoladowe!

To prawda: w najprostszych i niewymyślnych rzeczach siła! 🙂
MURZYNEK Z CZEKOLADOWĄ FINEZJĄ

Ciasto:

1 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej

1 szklanka cukru

3 jaja

około 190 g masła (temperatura pokojowa)

180 – 200 g śmietany 18 %

4 łyżki kakao gorzkiego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa ciemna:

1 tabliczka gorzkiej czekolady

2 łyżki masła

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

Polewa biała:

1 tabliczka białej czekolady

2 łyżki masła

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

Ciasto:

Masło ucieram z cukrem. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym jajku. Kolejno dodaję przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, dodaję śmietanę i gorzkie kakao. Łączę składniki. Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem i piekę w 180 C około 30 – 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzę.

Polewa:

W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę gorzką, masło, śmietanę i cukier. Polewam ciasto i rozsmarowuję równomiernie po całej powierzchni.

Tak samo robię polewą białą, tylko już rozlewam po cieście zygzakami a następnie patyczkiem robię „mazaje”.

Polewa stężeje.

, , , , ,


Dodaj komentarz