Ciasta

Leśny Mech

5 marca , 2016   Galeria

LEŚNY MECH

Ciasto:

4 jajka

3/4 szkl cukru

400g mrożonego szpinaku

2 szklanki mąki krupczatki

1 szklanka oleju rzepakowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

500 g śmietany kremówki

1 galaretka o smaku gruszki

1 opakowanie śmietan-fixu

około 2 garści drobno posiekanych orzechów włoskich – na wierzch.

Szpinak rozmrażam, odsączam z nadmiaru wody. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Dodaję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie dodaję olej. Na samym końcu dodaję szpinak i mieszam do połączenia się składników. Blachę 36 x 23 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i piekę około 35 – 40 minut do „suchego patyczka”. Gdy biszkopt wystygnie, przekrawam go na dwie części. Spód zostawiam grubszy, drugi blat kruszę na drobne kawałki. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody.

Masa: Kremówkę ubijam na sztywno, po chwili dodając śmietan-fix. Na sam koniec dodaję ostudzoną, ale nie stężałą galaretkę. Całość chwilkę mieszam. Na blat rozsmarowuję masę, następnie na masę rozsypuję pokruszony drugi blat, lekko dociskam do masy. Całość posypuję orzechami włoskimi. W każdych innych wersjach na górze dawane są owoce granatu albo borówek – też świetnie komponują się z całością 🙂

, , , , , , ,


Dodaj komentarz