Ciasta

Karpatka

28 Lut , 2016   Galeria

Już jakiś czas „chodził” za mną smak na karpatkę … Aż się udało 🙂
Karpatka zawsze smakuje 😉
Troszkę roboty, ale buźki zadowolone ^^

KARPATKA

Ciasto:
1 szklanka wody
½ kostki masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

Krem:
budyń waniliowy
½ litra mleka
1 ½ kostki masła (lub margaryny)
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:
cukier puder

Wodę zagotowuję z margaryną, dodaję mąkę i energicznie mieszając prażę całość 5 minut.
Zdejmuję z ognia i studzę.
Do ostudzonego ciasta dodaję jajka (wbijam po jednym) i ucieram.
Ciasto dzielę na 2 części i rozsmarowuję cieniutko na wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach 25 na 28 cm.
Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 30 minut w temperaturze 160-170 °C.
Piekę dwa takie placki.
Następnie gotuję budyń według przepisu na opakowaniu.
Masło lub margarynę ucieram.
Dodaję żółtka i cukier puder.
Nadal ucierając dodaję ostudzony budyń.
Dwa placki ciasta przekładam kremem.
Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem i chłodzę w lodówce.

P.S.
Przepis inspirowany „kd1704”.

, , , , ,


Dodaj komentarz