Ciasta

Jagodowa rozkosz

5 lipca , 2015   Galeria

Sezonowe owoce mają to do siebie, że trzeba je zjadać od razu, bo zbyt długo to one nie poleżą, albo zastosować je w różnych przetworach, kompotach czy ciastach …
Więc mając jagody postanowiłam je wykorzystać właśnie w cieście.
Ostatnio robiłam Biszkopt z serkiem homogenizowanym i galaretką a w nim użyłam nektarynki.
Skład i robocizna ta sama, lecz owoce i galaretka inne i również gwarantuję, że smak Was nie rozczaruje 😉

JAGODOWA ROZKOSZ

Biszkopt:

250g mąki pszennej krupczatki
4 jajka
¾ szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
400 g serka homogenizowanego (u mnie o smaku waniliowym)
200 g śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
szklanka jagód
2 galaretki o smaku owoców leśnych
800 ml gorącej wody

 

Biszkopt:
Białka ubijam z połową cukru, dodaję żółtka i resztę cukru.
Ubijając dodaję przesianą mąkę – stopniowo! razem z proszkiem do pieczenia.
Blachę (36 x 23 cm)smaruję margaryną lub wykładam papierem do pieczenia.
Piekę w nagrzanym piekarniku w 180 C przez 30 min.
[Biszkopt wyciągnij z blachy dopiero, gdy przestygnie.]

Galaretka:
Galaretki rozpuszczam w mniejszej ilości wody niż jest napisane na opakowaniu.
Lepiej to zrobić po upieczeniu biszkoptu a przed robieniem masy, galaretka będzie miała czas, aby ostygnąć i fajnie stężeć.
Ważne, by nie wlewać jej bardzo płynnej na ciasto, bo biszkopt wchłonie cały płyn.

Masa:
Żelatynę zalewam gorącą wodą, tak by ją przykryła i mieszam dokładnie, aż się rozpuści.
Następnie miksuję kremówkę, po chwili dodaję serek i miksuję do połączenia się składników.
Na sam koniec dodaję żelatynę i mieszam.
Górną przypieczoną warstwę biszkoptu odcinam – masa się lepiej trzyma ciasta.
Masę wylewam na biszkopt a na nią wykładam równomiernie jagody. Wkładam do lodówki.
Całość zalewam tężejącą galaretką i wstawiam na min. 2 godziny do lodówki, do schłodzenia.

, , , , , ,


Dodaj komentarz