:)

Czerwona porzeczka – co o niej wiadomo?

10 sie , 2016   Galeria

CZERWONA PORZECZKA

Owoce porzeczki czerwonej mają znaczenie dietetyczne, wynikające

ze stosunkowo dużej zawartości witaminy C, prowitaminy A, soli mineralnych,

cukrów i kwasów organicznych. Spożywanie tych owoców jest zalecane

w przeziębieniach, grypie czy anginie.

Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające,

odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające

oraz tamujące krwawienia.

Spożywanie porzeczki czerwonej jest zalecane w wielu schorzeniach,

takich jak reumatyzm, brak łaknienia, kamienie moczowe, niestrawność

spowodowana niedoborem soków trawiennych, niewydolność wątrobowa

lub przewlekłe schorzenia wątroby, zapalenie dróg moczowych, zaparcia,

kolki, migreny, dolegliwości serca, a nawet miażdżyca naczyń.

W porównaniu do porzeczki czarnej owoce porzeczki czerwonej mają

kilkakrotnie mniejsze stężenie przeciwutleniaczy, co jest spowodowane

niższą zawartością witaminy C i polifenoli takich jak antocyjany.

Przeciwwskazania

Porzeczki trzeba wprowadzać do diety dzieci bardzo ostrożnie i w niewielkich

dawkach, gdyż często wywołują reakcje alergiczne.

Soku z czerwonej porzeczki nie powinno się pić przy wrzodzie żołądka i dwunastnicy,

ostrym zapaleniu błony śluzowej żołądka, zapaleniu wątroby, niskiej krzepliwości krwi.

 

Wartość odżywcza czerwonej porzeczki (w 100 g)

Wartość energetyczna – 65 kcal
Białko ogółem – 1.4 g
Tłuszcz – 0.20 g
Węglowodany – 13.80 g (cukier 7.37)
Błonnik – 4.3

Minerały

Wapń – 33 mg
Żelazo – 1.00 mg
Magnez – 13 mg
Fosfor – 44 mg
Potas – 275 mg
Sód – 1 mg
Cynk – 0.23 mg

Witaminy

Witamina C – 41 mg
Tiamina – 0.040 mg
Ryboflawina – 0.050 mg
Niacyna (PP, B3) – 0.100 mg
Witamina B6 – 0.070 mg
Kwas foliowy – 8 μg
Witamina A – 42 IU
Witamina E – 0.10 mg
Witamina K – 11.0 μg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

, ,


Dodaj komentarz