Ciasta

Ciasto jogurtowe z owocami

1 Sie , 2017   Galeria

CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI

Ciasto:

500 g mąki pszennej tortowej

200 ml oleju roślinnego

3/4 szkl. cukru

3 jajka

400 g jogurtu naturalnego

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

sok wyciśnięty z jednej połowy cytryny

 

a do tego:

ok. 500 g owoców ( u mnie czarna i czerwona porzeczka, śliwka, agrest i nektarynka)

 

! Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej !

 

Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Kolejno dodaję jogurt naturalny, olej, jajka, cukier i sok z cytryny.

Wszystko mieszam mikserem do połączenia się składników. Ważne, by długo nie mieszam, ponieważ ciasto stanie się zbite i ciężkie – nie będzie już puszyste 😉

Brytfannę (36 x 24 cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto równomiernie. Owoce układam na wierzchu, leciutko dociskając.

Piekę w 180 C, przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem 🙂

, , , , , ,


Dodaj komentarz