CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI
Ciasto:
500 g mąki pszennej tortowej
200 ml oleju roślinnego
3/4 szkl. cukru
3 jajka
400 g jogurtu naturalnego
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z jednej połowy cytryny
a do tego:
ok. 500 g owoców ( u mnie czarna i czerwona porzeczka, śliwka, agrest i nektarynka)
! Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej !
Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Kolejno dodaję jogurt naturalny, olej, jajka, cukier i sok z cytryny.
Wszystko mieszam mikserem do połączenia się składników. Ważne, by długo nie mieszam, ponieważ ciasto stanie się zbite i ciężkie – nie będzie już puszyste 😉
Brytfannę (36 x 24 cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto równomiernie. Owoce układam na wierzchu, leciutko dociskając.
Piekę w 180 C, przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem 🙂
ciasto jogurtowe, domowy przepisnik, nektarynka, owoce, porzeczka, sliwka
Dodaj komentarz