Ciasta

Brzoskwiniowa kostka

6 maja , 2018   Galeria

BISZKOPT:

250g mąki pszennej krupczatki
4 jajka
¾ szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijam z połową cukru, dodaję żółtka i resztę cukru.
Ubijając dodaję przesianą mąkę – stopniowo! razem z proszkiem do pieczenia.
Blachę (36 x 23 cm) wykładam papierem do pieczenia.
Piekę w nagrzanym piekarniku w 180 C przez 30 min.
Biszkopt wyciągam z blachy dopiero, gdy przestygnie.

Przekrawam go na dwie części.

 

MASA BRZOSKWINIOWA:

brzoskwinie w puszce

200 g śmietany kremówki

tabliczka białej czekolady

4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę roztapiam w 2 łyżkach wody, czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Brzoskwinie kroję w kostkę ( 1/3 odkładam do masy wierzchniej) a następnie blenduję na gładką masę. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję ostudzoną żelatynę, roztopioną czekoladę (też ostudzoną) i masę brzoskwiniową. Całość mieszam do połączenia się składników.

MASA WIERZCHNIA:

200g kremówki

1 – 2 łyżki cukru pudru

1/3 pokrojonych brzoskwiń

2 x śmietan fixy

Kremówkę ubijam na sztywno dodając śmietan fixy, na sam koniec dodaję brzoskwinię i całość mieszam.

 

DODATKOWO:

dżem – u mnie nowość Łowicz truskawka z rabarbarem (pyyycha)

płatki migdałowe

 

Biszkopt przekrawam na dwie części.

Blachę wykładam ponownie papierem do pieczenia, nowym.

Kładę spód biszkoptu i smaruję go dżemem. Wcześniej można go również nasączyć, jeżeli wydaje Wam się zbyt suchy. Warstwę z dżemem posypuję migdałami. Następnie wykładam masę brzoskwiniową, kolejno biszkopt i masę wierzchnią z kawałkami brzoskwiń.

Ciasto bardzo dobrze schłodzić a następnie się zajadać 😉

, , , ,


Dodaj komentarz