Ciasta

Biszkopt z serkiem homogenizowanym i galaretką

2 lipca , 2015   Galeria

Sezonowe owoce idealnie współgrają z galaretką.
Ale, by nie jeść samej galaretki warto poświęcić troszkę czasu, by stworzyć takie ciasto. Idealne na upalne dni, nie jest za słodkie a cytrynowa galaretka zdecydowanie orzeźwia 🙂

BISZKOPT Z SERKIEM HOMOGENIZOWANYM I GALARETKĄ

Biszkopt:

250g mąki pszennej krupczatki
4 jajka
¾ szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
400 g serka homogenizowanego (u mnie o smaku waniliowym)
200 g śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
4 – 5 sztuk nektarynek
2 galaretki cytrynowe
800 ml gorącej wody

 

Biszkopt:
Białka ubijam z połową cukru, dodaję żółtka i resztę cukru.
Ubijając dodaję przesianą mąkę – stopniowo! razem z proszkiem do pieczenia.
Blachę (36 x 23 cm)smaruję margaryną lub wykładam papierem do pieczenia.
Piekę w nagrzanym piekarniku w 180 C przez 30 min.
[Biszkopt wyciągnij z blachy dopiero, gdy przestygnie.]

Galaretka:
Galaretki rozpuszczam w mniejszej ilości wody niż jest napisane na opakowaniu.
Lepiej to zrobić po upieczeniu biszkoptu a przed robieniem masy, galaretka będzie miała czas, aby ostygnąć i fajnie stężeć.
Ważne, by nie wlewać jej bardzo płynnej na ciasto, bo biszkopt wchłonie cały płyn.

Masa:
Żelatynę zalewam gorącą wodą, tak by ją przykryła i mieszam dokładnie, aż się rozpuści.
Następnie miksuję kremówkę, po chwili dodaję serek i miksuję do połączenia się składników.
Na sam koniec dodaję żelatynę i mieszam.
Górną przypieczoną warstwę biszkoptu odcinam – masa się lepiej trzyma ciasta.
Masę wylewam na biszkopt. Wkładam do lodówki.
W między czasie kroję nektarynki na plasterki i układam na lekko schłodzonym cieście.
Całość zalewam tężejącą galaretką i wstawiam na min. 2 godziny do lodówki, do schłodzenia.

 

 

, , , , , , , ,


Dodaj komentarz