Ciasta

Biszkopt z galaretką

6 marca , 2016   Galeria

Słodko – kwaśne ciasto zawsze zadowoli kubki smakowe 🙂

Czekoladowy biszkopt, masa czekoladowa i na przełamanie słodyczy: kwaskowate kiwi 🙂

Idealnie do kawy czy herbaty 🙂

 

BISZKOPT Z GALARETKĄ (blacha 28 cm x 25 cm)

Biszkopt:

6 jajek

1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka kakao

1 szklanka cukru

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli i połową cukru na puszystą pianę. Dodaję żółtka i resztę cukru. Cały czas ubijając dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Całość piekę w nagrzanym piekarniku do 180 C, góra dół, bez termoobiegu przez ok 30 – 35 minut do tzw. „suchego patyczka”. Po wystygnięciu kroję na pół.

Galaretka z kiwi:

3 galaretki agrestowe

4 owoce kiwi

Galaretkę przygotowuję według opakowania, dodając odrobinę mniej wody. Kiwi obieram i kroję w drobną kostkę.

Masa czekoladowa:

400 ml kremówki 30%

1 łyżeczka żelatyny

czekolada mleczna

1 łyżeczka kakao

1/2 szklanki cukru

Czekoladę rozpuszczam w gorącej kąpieli. Żelatynę rozpuszczam w 2 łyżkach gorącej wody. Kremówkę ubijam z cukrem na sztywno.  Dodaję, czekoladę, żelatynę i kakao – mieszam do połączenia się składników. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Daję jedną część na dno. Zalewam 1/2 stężałą galaretką, tak by nie wsiąkła całość. Posypuję kiwi i zalewam resztą kiwi. Kładę drugi biszkopt. Na wierzch rozsmarowuję masę i zdobię zębatą łopatką. Najlepiej schłodzić przez całą noc 🙂

, , , , , , , ,


Dodaj komentarz