Ciasteczka

Batoniki musli

17 Gru , 2015   Galeria

Bardzo szybkie w wykonaniu, zawsze wychodzą i ich zaletą jest to, że dodajemy to co chcemy 🙂
Podstawowy składnik to płatki owsiane i mleko skondensowane – reszta to tylko kwestia upodobania 🙂
Idealne jako przekąska, słodkości, coś na ząb, dla sportowca …
Zachęcam do zrobienia! 🙂

BATONIKI MUSLI
(wszystkie proporcje są mierzone na oko … według uznania)

około 2 szkl. płatków owsianych
garść rodzynek
garść żurawiny suszonej
garść moreli suszonych
3 garście orzechów włoskich
około 250 – 300 ml mleka skondensowanego (u mnie niesłodzone – jest tańsze a posłodzić zawsze można cukrem lub miodem)
2 łyżeczki miodu (można pominąć, bo suszone owoce są słodkie same w sobie)
P.S. Można dodać jeszcze słonecznik, migdały, kokos … co chcecie 😉

Blachę 28 x 25 cm wykładam pergaminem, piec nastawiam na pieczenie góra – dół na około 160 C.
Do miski wsypuję płatki owsiane, posiekane rodzynki – żurawinę – morelę – orzechy.
Wlewam mleko (ważne by masa nie była bardzo płynna – gdy tak się stanie, dosyp płatków.
Natomiast, gdy będzie za sucha to dolej mleka) i płynny miód.
Całość mieszam do uzyskania zbitej masy i wykładam równomiernie na blachę.
Piekę około 40 minut, aż góra się zarumieni.
Gdy zacznie szybciej rumienić się – przykryj blachę papierem do pieczenia 🙂

, , , , , , ,


Dodaj komentarz