Ciasta

Babka jogurtowa z gruszką, jabłkiem i bananem

5 Lis , 2016   Galeria

Ciasto jest delikatne w smaku, wilgotne…

Owocowe trio aż rozpływa się w ustach! Zdecydowanie polecam 😉

 

BABKA JOGURTOWA Z GRUSZKĄ, JABŁKIEM I BANANEM

160 g masła w temperaturze pokojowej

100 g cukru kryształ

1/2 łyżeczki cukru wanilinowego

3 jajka

270 g mąki krupczatki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 duże łyżki jogurtu naturalnego

banan

gruszka

jabłko

Owoce obieram ze skórki i kroję na kawałki. Formę do pieczenia (tortownica o średnicy ok 30 cm) smaruję margaryną. Piekarnik rozgrzewam do 180 C. Masło ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Miksując dodaję po jajku. Dokładam jogurt oraz mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – miksuję tylko do połączenia się składników. Połowę ciasta wykładam na spód tortownicy, następnie połowę wymieszanych ze sobą owoców, na to resztę ciasta i kolejno resztę owoców.  Piekę około 50 – 55 minut w 180 C. Po upieczeniu odkładam ciasto do całkowitego wystygnięcia i posypuję cukrem pudrem. Mniam.

, , , , , , , ,


Dodaj komentarz