Danie główne

Zapiekana potrawka ziemniaczana

21 lt. , 2015   Galeria

Do tego dania zainspirował mnie mały konkurs zorganizowany w jednej z grup kulinarnych, do której należę,
a którego tematem jest  z i e m n i a k.

Danie bardzo syte, smaczne i nietrudne – zadowoli każde kubki smakowe! : )
idealne z zimnym kefirem ; )

ZAPIEKANA POTRAWKA ZIEMNIACZANA

ok 500 g fileta z kurczaka
ok 6 dużych ziemniaków
ok 250 g świeżego szpinaku
duża cebula
4 ząbki czosnku
ok 2 – 3 łyżki masła
ok 2 łyżek przyprawy gyros
ok 1 łyżki oleju rzepakowego
ok 4 łyżek śmietany 18 %
ok 250 ml (szklanka) rosołu lub bulionu z kostki
100 g sera pleśniowego Lazur
brokuł

Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w posolonej wodzie.
W tym czasie w osobnym garnku gotuję wodę z 1 / 2 szklanki mleka
i łyżeczką cukru, gdy woda się zagotuje – wkładam brokuł i gotuję al’dente.
Na patelni roztapiam masło, dodaję posiekany czosnek i dosypuję stopniowo szpinak – całość chwilę smażę razem.
Filet z kurczaka kroję w drobne paseczki, dodaję przyprawę i olej, całość mieszam.
Rozgrzewam patelnię, dodaję kurczaka – chwilkę podsmażam.
Następnie dodaję posiekaną w piórka cebulę.
Osobno do ciepłego rosołu dodaję śmietanę, mieszam.
Ugotowane ziemniaki kroję w plasterki.
W żaroodpornym naczyniu układam całość warstwami :
plastry ziemniaków – plastry sera pleśniowego – kurczak z cebulą – szpinak – plastry ziemniaków – zalewam całość sosem – brokuły.

Całość wkładam do rozgrzanego piekarnika do ok. 180 C
i piekę 30 – 40 minut.

, , , , , , , , ,


Dodaj komentarz